neděle 28. května 2017

Ze soukromí: Nezbytnosti v těhotenství

Ahoj,

dneska tu pro vás mám opět článek z mého soukromí a opět se bude týkat těhotenství :) Tentokrát jsem ho nazvala "Nezbytnosti v těhotenství". Jako vždy to berte tak, že to jsou moje nezbytnosti a s některými věcmi nemusíte souhlasit, protože každé těhotenství je úplně jiné a každá ho prožíváme jinak, ale i tak doufám, že vás třeba inspiruje nebo si některé pokývnete hlavou, že jste to měly stejně :)

1. PARTNER
Někomu se to může zdát jako samozřejmost nebo naopak, že partner není potřeba a že si ženská vystačí sama. To možná ano, ale pro mě je to nezbytnost číslo jedna a to ne ledajaký partner, ale především na začátku to musí být CHÁPAVÝ a OCHOTNÝ partner. Jak jsem už zmínila v minulém článku z prvního trimestru, tak než si tělo, ale i mozek, zvykne na ten nový stav, tak je to kolikrát těžké a to nemyslím jen ty šílené nevolnosti, které potkají většinu z nás, ale taky psychické stavy, protože pokud to někdo má jako já, že je mu špatně celé dny, tak je to šíleně vyčerpávající a jste pak nepříjemná na své okolí, které za to ale vůbec nemůže. Proto jsem zmínila na začátku, že musí být partner hlavně chápavý :) no a jelikož všechny víme, že první tři měsíce jsou velmi rizikové, tak potřebujeme mít vedle sebe ochotného partnera, který nám se vším pomůže. Uklidí domácnost, protože nemůžeme umývat okna, tahat těžký kýbl s vodou atd, zajede na nákup a celkově dělá věci, které jsou potřeba udělat, ale my bychom je raději dělat neměly. Co je důležité v dalších měsících těhotenství, tak i když přibíráte, připadáte si jako koule a všude břichem zadrháváte :-D, aby vám dával partner stále najevo, že jste pro něj krásná a to nejen slovně :)


2. RODINA A BLÍZCÍ PŘÁTELÉ
Asi bych se opakovala, protože je to podobné jak s partnerem. Především v tomto období poznáte, jak máte skvělé kamarády a rodinu. V prvním trimestru jsem byla úplně marná, pokud jste četli minulý článek, tak už to víte. Šla jsem do práce, přišla z práce, najedla se a šla spát a takhle to šlo každý den cca do začátku 4. měsíce a proto jsme se v té době nemohli moc vídat s kamarády ani s rodinou, ale naštěstí musím říct, že máme opravdu úžasné blízké okolí a všichni to chápali a naopak mi říkali, že musím hodně odpočívat a že se uvidíme, až mi bude lépe. Teď ve třetím trimestru jsou naši kamarádi úžasní v tom, že vždycky nabídnou, že oni přijedou k nám, abych se nemusela s bříškem škrtit v autě takovou dobu. Navíc všichni od začátku vědí, že nesnášíme řeči typu: "no jo no a bude hůř" nebo "no počkej, to teprve uvidíš", "vyspi se, dokud ještě můžeš" apod... však s tím jsme si miminko pořizovali, že to nebude jen to krásné, ale že to bude i náročné, ale to tak mají všichni a kdyby se toho každý zalekl, tak se žádné děti nerodí :) Takže toto nám naštěstí nikdo do hlavy necpe. 


3. SPORTOVNÍ PODPRSENKA
Ještě, než jsem začala přemýšlet o těhotenském oblečení, utíkala jsem si pro další sportovní podprsenky, protože s klasickými podprsenkami to nešlo vydržet. Osvědčily se mi podprsenky z Takka, akorát to bývají podle mě nějaké speciální akce, protože běžně jsem je tam neviděla. Když už odezněla bolest, tak se mi prsa dost zvětšila, proto jsem odložila sportovní podprsenky a šla si kupovat klasické ale větší. Vybírala jsem v obchodě Etam, protože mi tam přišly nejpříjemnější a nejpohodlnější a měli tam největší výběr podprsenek bez vycpávek.

4. TĚLOVÝ OLEJ
Hned, jak jsem zjistila, že jsem těhotná, tak jsem si začala mazat bříško, boky a prsa. Už začínám třetí balení oleje. První jsem měla bi-oil a pak jsem přešla na Weledu a od té jsem si koupila i další balení, protože mi neskutečně vyhovuje :)


5. JÍDLO
Chutě se mi mění každou chvíli. Ze začátku jsem neměla vůbec ráda sladká jídla a teď se na ně i těším a opět se vracím k hořké čokoládě, kterou mi manžel nosí snad každý den :-D. Co ale přetrvává, tak od začátku nemusím smažená jídla, např. řízek jsem měla za celých 7 měsíců pouze jednou a vůbec mi nechybí a narozdíl od "pověr", že většina těhotných ujíždí na kyselých okurkách, já ujíždím na klasických salátových, ty doma nesmí chybět ani jeden den :-D ... Dále od začátku miluji rýži s čímkoliv :-D klasická hovězí roštěná s rýží, kuřecí na kari s rýží, rizoto atd... to stejné cous cous... Proto se brzy na blogu objeví i recenze na tento rýžovar, nikdy jsem po něm netoužila, protože jsem rýži extra nevyhledávala, ale teď zkouším různé druhy, např. momentálně mají v Lidlu asijský týden a mají tam např. i tuto jasmínovou rýži, na kterou jsem opravdu zvědavá :)


6. TĚHOTENSKÉ OBLEČENÍ
Hned na začátku třetího měsíce jsem se začala zajímat o těhotenské oblečení, především o kalhoty, protože bříško bylo dost citlivé a klasické rifle nepřipadaly v úvahu. Netušila jsem, že je to takový problém sehnat hezké těhu rifle. Když jsem přišla do C&A a vykoukly na mě těhu rifle, které vypadaly jak dva stany, tak jsem se málem rozbrečela, že toto nosit nebudu. Naštěstí jsem dostala tip od kamarádky, která má mimochodem stejný termín porodu jako já :-D, že v H&M mají maličké těhotenské oddělení a mají velký výběr krásných riflí . Takže jsme hned vyrazili do Brna do H&M, ale pozor, toto oddělení je jen v Olympii, ve Vaňkovce ho nemají... Měli opravdu velký výběr a měli všechny velikosti, takže třikrát hurá a nakoupila jsem si nejen rifle, ale i trička a mikiny. Bohužel jedna velká nevýhoda je, že těhotenské oblečení je dvakrát tak dražší jak klasické :-/ ale co se dá dělat, stejně si ho pořídit musíte. Další super tip jsem dostala na Lidl, že tam občas mívají těhotenské oblečení. Už dvakrát za mé těhotenství se tam objevila tato móda a jsou to opravdu kvalitní věci za pár korun, takže jsem si tam nakoupila opět trička, legíny a šaty. Vždycky tam jedu po práci, takže bohužel nemám úplný výběr, ale něco na mě vždy zbyde. Mimochodem, mohli by dát zase brzy do nabídky letní těhu módu, potřebuju další šaty a tílka :-D Další značka, která se mi osvědčila, je Happymum, kterou koupíte na internetu. Mají opravdu kvalitní a krásné věci, sice dražší, ale pokud chodíte do práce, jako já téměř do konce, tak potřebujete i pár reprezentativních kousků.

Jo a abych nezapomněla, tak sehnat těhotenské silonky byl pro mě taky dost velký problém, ale nakonec jsem ho zažehnala s těhotenskými silonkami od značky ELITE. 

šaty zn. Happymum

To je asi všechno, co mě zatím napadlo a můžete se brzy těšit na další články, především na téma pohlaví miminka a výběr jména, pokud by vás zajímal i výběr kočárku, tak to taky není problém, jelikož tam jsme vybírali docela dost pečlivě a kočárek máme už doma, dále to bude souhrn 2. trimestru a asi až po porodu nebo těsně před to bude článek o třetím trimestru :)




8 komentářů:

  1. Krasna a spokojena maminka... Je to proste citit ze tveho clanku..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jo, jsem neskutečně šťastná a nemůžu se dočkat toho malého zázraku :)

      Vymazat
  2. Moc krásné fotky a super článek :-) Možná si ho za pár měsíců pročtu ještě jednou ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) jsem ráda, že se i tyto články líbí!

      Vymazat
  3. Kaji, precetl jsem to cele a musim velice pochvalit styl psani, na ktery ja jsem"expert". Hlavne co se slohovek tyce a odrazovani tim tak potencialnich partnerek :). Tady to ale funguje. Ty bys mohla ihned psat clanky do zenskych rubrik. Ani jsem nevedel, jak poutave pises a pritom se jedna o tehotenstvi, se kterym se stale szivas, a poznavas poprve(jiste ne naposled :) ). Byt zenou ocenim tyto rady/zkusensoti vic, ale i jako empaticky muz v pripade potreby si necham poradit a jiz budu "sectely" :). Prjemny blog a prijemne cist to, co mi bezne treba nereknes, ale tady se to dovim :). Drzim palce. Ondra D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsem ráda, že i jako chlap si to přečteš a navíc, že se ti to líbí :)

      Vymazat
  4. Ahoj, moc pekne napsane ;) A urcite prosim napis jaky mas kocarek a podle ceho si vybirala. Ja ted take vybiram. Zatim muj favorit je tento - https://www.detske-kocarky.cz/kocarek-camarelo-x-sevilla-2017-vcetne-autosedacky-darek.html
    Milada

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj! Díky za pěkný článek! Taky se mi moc líbí tvůj styl psaní :-) Tak už jsem si na základě tvého doporučení a předchozích dobrých zkušeností s jinými produkty objednala ten těhotenský olejíček od Weledy. Jsem na něj zvědavá, snad mi bude vonět... Jsem teď na konci 13. týdne a nevolnosti jsou teda příšerný, už se těším, jak na ně budu zapomínat! :-D Tak já jdu mrknout na to těhu oblečení ;-) Ty šaty ti moc slušely!

    OdpovědětVymazat