čtvrtek 22. října 2015

Svatební cesta - Maledivy 2015

Ahoj :)

tak jsem se rozhodla, že Vám sepíšu naše poznatky ze svatební cesty na Maledivách. Přece jen je to poměrně daleko a před cestou je dobré nastudovat nějaké to info. Když jsem před cestou hledala nějaké souhrnné informace, tak jsem nic moc nenašla a musela kombinovat desítky zdrojů. 

Obecné info
Maledivy se nachází blízko rovníku v Indickém oceánu a skládají se z 1.200 ostrovů :)

http://www.holidaypirates.com/media/images/2015/06/hotel-on-an-island-maldives-indian-ocean-1435239188-dZkh-slide.jpg 

Hlavním městem je Male, které se nachází na ostrově 1,7 km dlouhém a 1 km širokém. V Male žije přes 100 tis obyvatel!!! 

http://www.amazingplacesonearth.com/wp-content/uploads/2012/08/Male.jpg

Návštěva tohoto města nás vůbec nelákala, jelikož to byl jeden panelák vedle druhého a my jsme jeli hlavně za klidem :)

http://www.amazingplacesonearth.com/wp-content/uploads/2012/08/MALE_city.jpg 

Kousek od hlavního města je letiště, které je opravdu hodně malé, proto i přistání bylo krapet tvrdší a vzhled prudčí. Navíc čekací hala po příletu nás trošku vyděsila svým vzhledem :-D 
Naopak mile jsme byli překvapení při odletu. Bezcelní zóna vypadala podobně jak kdekoli jinde :)

http://www.amazingplacesonearth.com/wp-content/uploads/2012/08/MALE_AIRPORT.jpg 

 (Zdroj: vlastní :) )

Když už jsem zabrousila do toho vzhledu letiště, tak co nebylo moc hezké, tak byly WC. Toalety byly stísněné, vcelku přeplněné, našplíchané jakýmsi citrusovým smradem a všude mokro.

Kdy je nejlepší se na Maledivy vypravit?
Na Maledivy se můžete vypravit celý rok. Průměrné teploty jsou okolo 27°C a to včetně moře. V noci neklesne teplota pod 23°C.
Nejlepší počasí je v období od listopadu do dubna a úplně to nejteplejší bez dešťů je v období únor - duben. My jsme si vybrali říjen z toho důvodu, že dešťů se vyskytuje už méně a ceny jsou ještě nižší.
Pršelo, když jsme přiletěli asi půl dne a pak jeden den z našeho pobytu. Ani nám to moc nevadilo, jelikož i když prší, tak je stále teplo :)

Před cestou
Pokud se chystáte pouze na dovču nepřesahující 30 dní, nemusíte mít vízum. Pokud si pobyt chcete prodloužit, pak každý další den celníkům zaplatíte 10 USD.

Dávejte si taky pozor na platnost pasu. Musí být alespoň půl roku :)

Výhodou je, že nemusíte mít žádná speciální očkování, jako například při cestě na Bali.

Důležité je, že do země nesmíte dovážet ALKOHOL, VEPŘOVÉ MASO V JAKÉKOLIV PODOBĚ!!!, PORNOGRAFICKÉ MATERIÁLY, ZBRANĚ a může být problém i s věcmi náboženského charakteru, slyšela jsem, že není ani dobré mít tetování s náboženskou tématikou...
Naopak se nesmí vyvážet korály, želví krunýře a prostě vše z mořského světa :) 

Pokud plánujete cestu do města, tak si s sebou přibalit vhodné oblečení, ženy by neměly být moc odhalené, takže žádné výstřihy, mini sukně apod.

V resortech je toto úplně jedno, tam není problém vzít si krátké šaty, šortky atd... Akorát je zakázaný nudismus :)

Co si vzít s sebou 
Určitě si nezapomeňte adaptér na zásuvky britského typu. Většinou bývají v pokoji k dispozici, ale my jsme si ji raději vzali :)

No a samozřejmě klasika... Sluneční brýle (vůbec si neumím představit, že bych je s sebou neměla!!! A mimochodem v našem resortu nešly koupit!!! ), potom doporučuji pokrývku hlavy (kterou jsem neměla a sloupala se mi hlava :-D a loupe se doteď) a samozřejmě opalovací krémy s VYSOKÝM FAKTOREM!!! Vzala jsem pro jistotu i SPF 50 a ještě, že tak, 30 by určitě nestačila... opalovací krémy se tam ale daly zakoupit :) dále také věci na potápění, jelikož podmořský svět je tam opravdu bohatý a byla by škoda ho nevidět ... tyto věci se dají ale na resortech zapůjčit :)

Všude se platí USD!!! Jedni Češi, co letěli s námi, měli pouze Eura a moc se na ně netvářili, tak raději platili kartou :)

Pokud nebudete mít All inclusive, což my jsme neměli, měli jsme plnou penzi, tak doporučuju doplnit kufr i o pár flašek vod (pokud tedy budete mít trošku místa v kufru), jelikož na ostrově je vše drahé, tudíž i voda. Voda v 1,5l láhvi vyšla na cca 150,- Kč. My jsme měli každý 0,5l vody na pokoji a ke každému jídlu byl nějaký džus. Já jsem ale zvyklá hodně pít, tak mi ty vody přišly vhod :)

Cestování z letiště na ostrovy
Z letiště Vás odveze buď rychloloď nebo hydroplán podle vzdálenosti resortu. My jsme jeli 45 minut rychlolodí, což byl hned zprvu skvělý zážitek :)


No a aby nebylo moc psaní, tak teď už to vezmu tak nějak stručněji....

Vybrali jsme si zájezd na 10 dní, což znamená čistého pobytu 8 dní, 2 dny zabere cestování. Když jsme nebrali v potaz posun času, tak jsme z našeho bytu až na resort cestovali cca 26 hodin.

Létá se především se společnostmi Fly Dubai a Emirates. My jsme letěli se společností Fly Dubai z Prahy s přestupem v Dubaji. Do Dubaje je to 6 hodin letu, poté cca 3-4 hodiny na přestup a poté 4 hodiny letu do Male. Zpět jsme to měli prodloužené, jelikož jsme měli hodinové mezipřistání na Srí Lance, ale tam jsme ani nevyšli z letadla.

Z toho přestupu jsme měli docela strach, ale bylo to nejvíc v pohodě :) Hlavní zavazadla odbaví v Praze a až do Male se o ně nestaráte. Hlídáte si pouze příruční.


Opět takový poznatek z pánských toalet. Vypadaly prý luxusně, ale bylo všude mokro, jelikož si místní myli nohy v umyvadlech a na umyvadla stála fronta. Pro naši kulturu je to naprosto nepochopitelné, ale tam to tak prostě je ...

Na letišti v Male na nás čekal česky mluvící delegát. Držel cedulku s našimi jmény (jak to známe z filmů :-D) a pak si nás rozdělil dle resortů na skupinky a přiřadil nám řidiče rychlolodě :-D Aby to nešlo všechno hladce, tak nám delegát oznámil, že zrovna ta naše loď se rozbila, tak musíme čekat na další. To čekání trvalo přes hodinu, takže nic moc čekání v teplém oblečení na vlhkém a horkém letišti bez klimatizace, pouze s větráky...

Když jsme nastoupili na loď, tak začlo šíleně pršet, tudíž byly obrovské vlny, loď s námi házela a přes plachty nebylo skoro vidět :( Když jsme dorazili na ostrov, tak byl takový zašedlý a nic moc. Všichni jsme byli zamlklí a lehce vyděšení, co tam v tomto počasí budeme dělat. Naštěstí se po obědě vyjasnilo a už bylo jen hezky :) Najednou se všem rozzářily oči, jelikož vylezlo to krásně azurové moře a rozsvítil se ten krásný bílý písek.

Ten pohled se neomrzí snad nikdy...


A pak jsme si to už jen a jen užívali :)





Co nás překvapilo
Písek byl úžasně jemný, nádherně světlý a hlavně VŮBEC NEBYL HORKÝ!!!

Moře bylo dokonale čisté, takže vždy bylo vidět na dno.

Dalo se spát na lehátku!!! Ne jak v Turecku, kde se na slunci nedalo vůbec být, natož ležet na lehátku... Sluníčko, i když bylo silné, tak tady vůbec nepálilo, jelikož pofukoval jemňoučký větřík a celkově to podnebí bylo velmi příjemné.

Přímo u pláže plavali malí žraloci.


Nejvíc jsme koukali na to, když ve dne létali kaloni :)

http://ipravda.sk/res/2013/12/23/thumbs/kalon_02-nestandard1.jpg

(Zdroj: ipravda.sk)

Mraky byly na obloze velmi nízko.

V noci bylo nádherně vidět miliony hvězd na obloze.

Jídlo bylo mezinárodní a vždy si musel každý vybrat. Vždy bylo několik druhů rýže, těstoviny, ryba a další masa, mraky zeleniny a mraky dezertů. Jeden den jsme měli dokonce na výběr i řízky!!!




Snad Vám článek nepřišel moc nudný a doufám, že někomu pomůže:)

Kdybyste měli další dotazy, ráda všechny zodpovím :)
.
.
.
.
.
pa pa



P. S.: Kdybyste chtěli zkouknout naše krátké videjko...


12 komentářů:

  1. Super fotky :) Muselo to tam byť super :)
    www.aduliksun.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Absolútne dokonalé video aj fotky! :) Vyzerá to, že toto miesto sa práve zapísalo na zoznam tých, ktoré musím navštíviť! :) ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jééé, děkujeme :) byl to prostě ráj na zemi a určitě doporučuji navštívit, je to zážitek na celý život :)

      Vymazat
  3. nádhera, Maledivy jsou můj sen..

    OdpovědětVymazat
  4. Rááj ♥ Úplně nádherné fotky a to samé video :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherné fotky! A vám to spolu moc sluší :)

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné fotky my byli taky na maledivach, ma to tam kouzlo a navic si tam vzdy pripadate jako v pohadce :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Přesně takový článek jsem hledala, jelikož momentálně vybíráme, kam bych se mohli na svatební cestu vypravit. Mezi konečný výběr se dostala Kuba, Itálie a právě Maledivy, které díky vašim super fotkám asi právě vede :)

    OdpovědětVymazat