pátek 2. ledna 2015

Můj boj s akné

V únoru (teď už minulého roku) jsem vysadila antikoncepci, abych tělo trošku pročistila. Bylo mi jasné, že se mi pleť zhorší, možná i přiberu, ale říkala jsem si, že stejně to jednou musí přijít, takže to nějak zvládnu. První tři měsíce po vysazení byla pleť jen mastnější a občas malý pupínek, nic strašného, tak jsem si říkala, že takhle je to v pohodě a že jsem to čekala horší. No ale pak zhruba v květnu nebo v červnu to začalo.  Pleť se naprosto zbláznila (možná tomu napomohlo i sluníčko, jelikož jsem si myslela, že sluníčko to vyléčí, tak jsem se slunila co nejvíc a opak je pravdou, na některé akné je sluníčko prospěšné, ale na ty boláky, které jsem měla já je to nejhorší). No a tak jsem začla tento problém hodně řešit. Nakoupila jsem si různé krémy s tím, že to určitě vyléčí. 


Nic se samozřejmě nedělo, jen se to horšilo. Pak jsem se objednala ke kožní, protože už jsem opravdu nevěděla, co dělat :-/ Ta mi předepsala tři různé "masti", dvě z nich nebyly k sehnání, že jsou momentálně ve výpadku a ta poslední je Eclaran 10. Tu jsem si koupila. Ani doktorka, ani lékárnice mi neřekla, že se má používat pouze poťupkáním na postižených místech a jen NA ZÁDECH! Já záda neřešila, v té době už byla docela v pohodě, sem tam jeden pupínek, takže mě ani ve snu nenapadlo, že by mi předepisovala krém na akné na záda. No takže jsem postupovala podle pokynů lékárnice, mazala si obličej na noc. Po třech dnech mazání by nikdo můj obličej nechtěl vidět :( Celý rudý, hořel a uplně osypaný vyrážkou. A to jsem měla před sebou pracovní víkend jako hosteska, takže jsem se cítila opravdu příšerně, protože to nešlo nijak zamaskovat. Dala jsem si na to trošku BB krému a šla jsem. No a taky jsem se bála pleť odličovat micelárkou, tak mě zachránila Čistící Duobase od For Life & Madaga, které je určená na poškozenou pleť a to ta moje opravdu byla :( uplně vysušená a bolavá. Mazala jsem se pak ještě Cicaplastem od La Roche, aby se rychleji zahojila.


No a po této zkušenosti jsem se opět vrátila ke krémům, které mi nijak nepomáhaly, ale antibiotické masti jsem už nechtěla ani vidět. No a když jsem si v lékárně kupovala další krémy od Biodermy, tak mi paní lékárnice poradila kožní přímo tady v Brně, objednala jsem se tam a ta mi předpsala Belakne, je to další antibiotická mast, takže s ní zacházím velmi opatrně a nejprve jsem si na internetu přečetla přesný návod, jak ji používat ... 


Mezitím jsem si nakoupila různé čaje na pročištění těla (mohli jste vidět už ve vidích - Akné tea od Dr. Popov, červený rooibos apod.). 


Také jsem začala chodit na radiofrekvenci do studia Diana v centru Brna. Ze začátku to bylo dost nepříjemné, jakoby to štípalo na postižených místech, ale hned při druhé návštěvě to bylo už lepší. Viděla jsem i výsledky, což mě také dost nakoplo.

http://www.studio-diana.cz/img/Radiofrekvence.png 
(Zdroj: www.studio-diana.cz)

No a další takovou vychytávkou, která mi dost pomohla, byl zelený jíl. Koupila jsem si ho v lékárně cca za 220,- Kč. Vzala jsem si rovnou velké balení. Používá se dvěmi způsoby. Jednak vnitřně a jednak jako maska na obličej. Já kombinuji obojí. 

První varianta, že si rozmíchám jednu kávovou lžičku (pozor !!! NEKOVOVOU !!! ) ve zhruba 100 ml vody a přes noc nechám odstát. Ráno vypiji odstátou vodu bez sedliny a takhle po dobu tří týdnů a pak si týden dám oddech.



Druhá varianta v podobě masky. Smíchám cca necelé 2 lžičky jílu s troškou vody a vytvořím z toho hmotu, která se dá nanést na obličej. 



Až maska zaschne, tak ji smyji vlažnou vodou. Pak nanesu krém. Používala jsem Sébium Global od Biodermy a momentálně používám řadu od La Roche-posay, kterou mám v testovacím balení. Na obrázku jsem Vám dala i obrázky plných balení. Je to krém Effaclar Duo+ a čistící gel ze stejné řady.


Na velké boláky používám Ichtoxyl, který je normálně dostupný v lékárně a stojí asi 40,- Kč. Je to klasická černá mast a smrdí jako ropa, takže si ji nanesu večer a přelepím náplastí, aby mi nezašpinila povlečení :) Bolák buď do dvou dnů splaskne, nebo ho jde vymáčknout.



Teď už jen k čištění pleti. Používám micelárku od Biodermy ze zelené řady - Sébium, kterou jste u mě už mohli také několikrát vidět. Vyhovuje mi a zatím ji nehodlám měnit :)


No a jednou až dvakrát týdně používám peelingovou roládu od Lush, která je vyrobená z dřevěného uhlí, které absorbuje mastnotu a účinně obrousí staré buňky.



Konečně můžu říct, že se mi pleť o dost zlepšila a pupínky i boláky se tvoří čímdál méně. Takže abych to shrnula, nejdůležitější je pleť dobře čistit, jak po domácku - micelárka, peeling, tak doporučuji i kosmetičku a třeba právě tu radiofrekvenci, pak také tělo pročistit vnitřně - čaje, zelený jíl a pak také dobře hydratovat a zvolit krém nejlépe z lékárny - Bioderma, La Roche-posay. Samozřejmě každému vyhovuje něco jiného, ale pokud si už nevíte rady, tak zkuste tento postup, mně to pomohlo zredukovat pupínky tak o 80% :)


37 komentářů:

  1. super, díky za článek. Koukala jsem žes tam měla i vichy - to jsem zkoušela také, celou řadu a tak hrozně jsem dlouho nevypadala. Mě kupodivu na akné zabralo začít používat micelární vodu ráno po umytí na dočištění (chvála ladyboxu, kde jsem ji měla a naučila se jí používat) a také kosmetiku s tea tree. ta mi také hodně pomohla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já od Vichy zkoušela jen tento přípravek, ale vůbec mi nepomohl, takže mě nelákalo dokoupit celou řadu, ale podle toho co píšeš, tak jsem ráda, že jsem do ní neinvestovala...

      Vymazat
  2. Klárko, měla jsem stejné problémy a občas ještě i mám :). Hrozně moc mi pomohl Effaclar gel od La Roche Posay a Lush produkty: Mask of Magnamity, Tea Tree Water, Fresh Farmacy, Grease Lightning a pleť skvěle zklidní Vanishing Cream :) Je osvědčená a fungující kombinace.. Pomohlo to mě i mojí pubertální ségře :) Každopádně kosmetika od For Life a Madaga je skvělá, kosmetička mi s ní čistí pleť. Jinak na fotkách jsi hrozně krásná a žádnou vadu na kráse nevidím ;)
    www.lucieruzickova.blogspot.cz - mám tam článek o produktech z Lush, které jsem ti popsala ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj Luci :) děkuji za radu, na článek jdu hnedka kouknout. Lush je opravdu super, jen ty ceny :( ale zas než investovat do tisíce levnějších produktů, které nezaberou, tak je lepší investovat do jistoty :)

      Fotky samozřejmě zkreslují a nefotím se odlíčená, protože to by už nejspíš na blog nikdo nepřišel :-D ale děkuji moc :)

      Vymazat
  3. Sice mě akné netrápí, ale Tvůj článek jsem si přečetla, abych mohla dát tipy sestře, ta má dost problematickou pleť, takže díky za tipy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to mám radost :) sice každému vyhovuje něco jiného, ale myslím, že tímto nic nezkazí :)

      Vymazat
  4. Na šťastie ja až taký problém s akné nemám a ak hej tak je to jedna vyrážka, ktorú zničím hneď Garnier Pure SOS pen ;) Ale ty máš skvelé typy, super článok, ktorý určite pomôže veľa ľuďom :) Lovely Beauty Book

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to Ti moc závidím... já snad nad akné jakš takš zvítězila, samozřejmě pleť není stále dokonalá, ale změna je hodně znatelná, i lidi v mém okolí si jí všimli, což mě těší :)

      Doufám, že hodně lidem, co mají stejný problém, článek pomůže :)

      Vymazat
  5. No ja uz som svoje akne nastastie vyriesila ale viem velmi dobre co zazivas a eclaran 10 je podla mna super ja som si to davala aj na celu tvar a pohodka :D ale aj tak nepomohlo vlastne od koznej nic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. opravdu? :-D tak třeba to byla jen alergická reakce, ale ten obličej byl fakt otřesnej, nikdy jsem se necítila hůř :-/

      Vymazat
    2. no kazdy ma inu plet takze ale pokial viem dermatologovia odpurucaju na chrbat hlavne a plet az moc nie no mne to nevadilo napr taky skinoren ten mne nesadol stipal bola som cervena supala sa atd

      Vymazat
    3. právě, to jsem si přečetla taky až jsem se osypala, že se má používat na záda, tak jsem usoudila, že proto jsem tak zčervenala a sloupala se, ale kdo ví... teď vše používám opravdu opatrně a ne plošně na celý obličej :-D

      Vymazat
  6. Skvělý článek. Ten zelený jíl vyzkouším a čaje jsou určitě dobrou volbou. Jedna doktorka čínské medicíny mi nedávno řekla, že se mi akné dělá zrovna na bradě, protože mám asi něco špatného ve střevech nebo něco s ledvinami a ať zkusím nejíst alespoň 3. týdny sladké a mléčné výrobky a pít hodně čistící čaje. No a můžu říct, že už po 2. týdnech vidím výsledky a navíc se cítím méně unavená, než předtím. Bohužel nevím, jestli je to tím sladkým, ml.výrobkama, čajem na akné...nebo vším dohromady :) jo a taky jsem si začala pleť osušovat jen ubrousky, ne ručníkem, kde se hromadí bakterie. To je mých pár tipů :) BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, to jsem zapomněla zmínit, omezila jsem mléčné výrobky, sice je nevynechávám uplně, protože zrovna sýry apod. miluji, ale už si nedávám vločky s mlékem, kakao atd., jak jsem si dávala dříve :) Každopádně taky nevím, co mi zabralo, ale řekla bych, že asi tak nějak všechno dokupy :)

      Vymazat
    2. Zřejmě ;) já mám ale s těma snídaněma teď problém, protože jsem každý den jedla vločky s jogurtem, mléko nemám ráda a tak nevím, čím to nahradit. :( zkoušela jen vodu, to mi moc nechutná, ikdyž kaši dochutím..snad na nějakou lepší alternativu brzy přijdu. BEAUTYPUSINKA

      Vymazat
    3. vynechanie mliecnych vyrobkou bola u mna asi najvacsia vyhra na plno sa to prejavilo po mesiaci (ako myslim si ze ak ma niekdo prave mlieko nie to co sa predava s napisom ze mlieko je asi ok) a plet perfektna a sladke v pohode :D

      Vymazat
    4. zrovna včera jsem se na streamu koukala na jídlo s. r. o., kde mluvili o mléku a pán z Biofarmy říkal, že to, co se prodává jako mléko v obchoďácích je spíš jen produkt z mléka a pravé mléko je něco jiného, takže si myslím, že možná toto mléko by bylo na pleť v pohodě... ale kdo ví :)

      Vymazat
  7. Děkuji za skvělý článek :) Občas také mívám větší problémy s akné :) Proto jsem ráda za tyhle typy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji moc :) já doufám, že Ti tyto rady pomůžou...

      Vymazat
  8. Skvělý článek :) Já na akné používala Sudocrem a pleť se mi docela zlepšila, i když víc než na akné mi pomohl spíše na suchou kůži :D Jinak si taky pamatuji, že jsem používala takové různé tyčinky a vodičky od Avonu nebo Oriflame. Dřív jsem si to akné totiž pořád mačkala a skoro pokaždé si ho rozdrbala, ale když jsem použila tyhle přípravky na postižená místa, tak mi to ranky pomohlo i zahojit. No dneska mám díky tomu na čele spoustu malých jizviček, ale akné se mi naštěstí už tolik netvoří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji moc :) já sudocream zkoušela delší dobu a nic ... takže jsem ho přestala používat a jinak avon a oriflame mi nepomohl vůbec... každopádně já si ty boláky taky vždycky strašně rozrýpala a bojím se, jestli se ty červené fleky vůbec někdy zahojí :-( ale jsem ráda, že už se aspoň tolik netvoří a pleť se pomale hojí :)

      Vymazat
  9. Naozaj super článok. Ja som mala akné a pomohol mi nan obyčajný zineryt. Aj ked som ho používala naozaj dlho :) Do toho som používala raz za čas masky od Hymalaya Herbals ktoré mi vždy plet vyčistili a zjemnili :)
    Naozaj dakujem za článok :)


    moj blog:my-cosmetics-w0rld.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji moc :) zineryt hodně lidí chválí, ale zatím to nechci víc kombinovat, už i tak používám hodně přípravků, ale děkuji za radu :)

      Vymazat
  10. Díky moc za tipy! :) Zrovna teď mám pleť problematičtější :/.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zkus nějaké čajíčky na pročištění, popř. ten jíl :) a třeba Ti to taky pomůže :)

      Vymazat
  11. nejvíc mě zaujal ten jíl:)určitě zkusím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě vyzkoušej a dej vědět, zda to zabralo :)

      Vymazat
  12. Na ten jíl jsem slyšela už hodně chváli, takže je nejvyšší čas jej vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, doporučuji :) nic tím pokazit nemůžeš, spíš čekej jen zlepšení :)

      Vymazat
  13. Akné som sa tiež dlho nevedela zbaviť, až pokým som neprestala používať čistiace gély a začala som si čistiť pleť mydlom Dove, od tej doby je už po probléme, počas dňa používam nejaký hydratačný krém na mastnú pleť buď Effaclar H alebo Eucerin Aquaporin, na noc Effaclar Duo +, ktorý ma dúfam zbaví posledných známok akné a nimi sú červené stopy a fliačiky, ktorých sa zbavuje snáď ešte ťažšie ako samotných vyrážok. Ak sa mi občas objaví nejaká vyrážka tak na ňu dám Essecen SOS Spot Killer a do pár hodín je po probléme. Stavu som zmenila úplne a prestala som piť kávu, namiesto nej pijem zelený čaj.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přemýšlím, že až dopotřebuji všechny čistící gely, co tu mám, že si koupím černé mýdlo od Misshy, které mě láká... každopádně ten Effaclar Duo+ je super, jen to prostě trvá... mám také červené stopy a fleky po obličeji, tak doufám, že brzy vymizí :( a s tou kávou a celkově mléčnými výrobky se to taky snažím omezit... čaje střídám, ale opravdu to pomáhá :)

      Vymazat
  14. Ahojky, musím Ti pochválit blog - je opravdu moc hezký (dobré články, fotky i videa) :-) Také mě trápí problematická pleť - mám ji smíšenou a navíc s akném. Snažím se konečně objevit něco, co by mi pomohlo. Tak mi třeba budeš inspirací ;-)
    Přeji hezký den, Terka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj :) děkuji moc, takové komentáře mě vždycky strašně potěší!!! S tou pletí je to strašně těžký, každýmu vyhovuje něco jiného, ale vesměs je to hodně o stravě a pak je samozřejmě potřeba řádná péče.. určitě mrkni i na pokračování tohoto článku, nejvíce mi momentálně pomáhá skinoren a samozřejmě zase ve spolupráci s čaji a celkově se stravováním :)

      Měj se krásně a doufám, že Ti moje rady pomůžou :)

      Vymazat
  15. Ahoj,
    v pubertě jsem se léčila s akné asi 3 roky u dvou kožních lékařek, nic nezabralo, tak mi nasadily Diane 35, pleť byla do roka krásná, ale po 3,5 letech jsem HA vysadila (protože po psychické stránce jsem se cítila divně, jako kdybych to nebyla já, navíc mi řídly vlasy, občas se objevil nějaký ten pupínek, ztratila jsem chuť k sexu...). Pleť se mi výrazně zhoršila, ani v pubertě nebyla tak strašná, 8.-9. měsíc po vysazení byl nejhorší, menstruace nepravidelná, cykly se prodlužovaly až na 60 dní. Teď se to konečně po roce dostává do normálu. Pleť je téměř bez pupínků, sem tam se hojí nějaké zbytky. Za sebe bych doporučila koloidní stříbro (konc. alespoň 20 ppm, 2x denně na omytý obličej) a na noc se mazat zinkovou emulzí Miraclean. Nepoužívala jsem žádnou speciální kosmetiku (v pubertě za ni rodiče utratily tisíce a nic nepomohlo), místo odličovacích vodiček sirné mýdlo z lékárny, to mi také moc pomohlo, krémovala jsem sádlem, či měsíčkovou mastí a také jsem používala různé výluhy - hřebíčkový a pak i bylinné (měsíček + řapík). Možná mi i trochu pomohlo omezení mléčných výrobků a vepřového masa. Na akné stejně nejvíce pomůže, když je člověk v pohodě po psychické stránce, bohužel s obličejem plným pupínků to vždycky nejde, proto je dobré naučit se je pořádně skrývat líčením. A ještě jedna poznámka na závěr: muži více hledí na ženu jako celek a aknozní pleti zas takovou pozornost nevěnují ;-)

    Přeju všem hodně štěstí v boji proti akné.
    Lucka

    OdpovědětVymazat
  16. Děkuji za fajn článek, máš krásnou pokožku :) mě se nejvíce ujal na akné jablečný ocet..

    OdpovědětVymazat
  17. Jo akné je opravdu potvora. Já na něj mám také smůlu. Obličej jsem měla od puberty jeden velký pupínek, takže jsem si dospívání opravdu užila. Byla to fakt hrůza. Zkoušela jsem všechno možné, a skoro žádné zlepšení. Pak jsem si řekla, že zkusím už fakt všechno a objednala jsem si konopný olej z Cibdol . Je to přírodní produkt, takže mi to mohlo jenom pomoct a ono to skutečně pomohlo. Užívám ho už měsíc a vidím, jak mi pupínky z obličeje konečně mizí, což už jsem fakt nevěřila, že se někdy stane.

    OdpovědětVymazat
  18. Já mám u akné dobrou zkušenost s Hemagelem. Používám ho na to, co už není zanícené a chci u toho urychlit hojení. Často mi dlouho zůstávají na kůži po akné strupy a s Hemagelem se hojí skoro před očima.
    Místo zeleného jílu bych doporučila masku z medu a kurkumy. Lžičku kurkumy, lžičku tekutého medu, smíchat a nanést asi na půl hodiny a pak umýt. Potom je dobré nanést trochu arganového oleje a otřít zbytek kurkumy třeba ubrouskem. Na rozdíl od jílu med nevysušuje, podporuje hojení a pomáhá čistit pleť. Jen pozor, když se to udělá moc řídké, tak to trochu stéká a kurkuma barví. Na odbarvení čehokoliv od kurkumy se mi osvědčil desetiprocentní peroxid vodíku, dá se sehnat v drogerii jako úklidový prostředek. Tříprocentní z lékárny mi nefungoval.
    Jo a v létě, když se mi z horka hodně ucpávají póry třeba na ramenou, mi pomáhá mytí teplou vodou a obyčejnou žínkou. Krásně to sundá tu mastnou vrstvu, udělá to možná i jemný peeling a neodmašťuje to, takže se potom kůže nemá tendenci víc mastit. Akorát tu žínku je dobré potom vždycky vyprat mýdlem, protože na ní ta mastnota zůstává.

    OdpovědětVymazat